Berita

Gunasekaren dan Chew terima kunjungan hormat MCCB

SEREMBAN: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seremban Jaya, YB P.Gunasekaren bersama Exco Sumber Manusia, Perladangan dan Hal Ehwal Bukan Islam Negeri Sembilan, YB Chew Seh Yong telah menerima kunjungan hormat daripada Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia (MCCB) Negeri Sembilan.

Gunasekaren berkata, hasil pertemuan tersebut, beberapa cadangan telah dibincangkan bagi melaksanakan program-program kebudayaan agama bagi merapatkan lagi hubungan antara satu sama lain di samping mengenali corak kebudayaan yang berbeza dari berbilang bangsa.

“Pengerusi Hindu Sangam Negeri Sembilan, Encik Siva Sri Dr.Gobi Sivajcharial telah mencadangkan agar masyarakat diberi peluang mempelajari bermain gendang tradisi kebudayaan Hindu, mempelajari selok belok tugas Poosari Kuil dan Poosari yang dibawa masuk dari luar negara perlu disaring secara terperinci agar tidak terpesong ajaran.

“Selain itu pelapis juga perlu diwujudkan dengan lebih baik dalam menguruskan tatacara kuil dan perkara-perkara berkaitan dengan sempurna.

“Terima kasih kepada YB Chew di atas keprihatinan mengadakan perbincangan dengan MCCB yang memberi manfaat bagi mendalami corak kebudayaan dan tradisi berbagai agama di Malaysia,” kata Gunasekaren.

Show More

Related Articles

Back to top button