Berita

Aminuddin santuni penjaja kecil Rembau

REMBAU: Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato’ Seri Aminuddin Harun menyantuni peniaga kecil yang menjual makanan dan minuman di belakang Pasaraya Family Store di sini.

Aminuddin berkata, tapak ini mula beroperasi sekitar tahun 2021 dan merupakan inisiatif Ahli Majlis Daerah Rembau bagi mengelakkan kesesakan di jalan hadapan pasaraya tersebut akibat terlalu ramai penjaja.

“Sebanyak 28 tapak disediakan di kawasan tersebut dan saya lihat kawasan tersebut menjadi tumpuan penduduk di sekitar pekan Rembau.

“Sebagai syarat, para penjaja tidak dibenarkan meninggalkan barangan perniagaan di kawasan tersebut di samping harus membersihkan tapak masing-masing bagi mengelakkan kacau ganggu oleh haiwan.

“Hasil lawatan ini, saya mendapati penubuhan tapak ini memudahkan urusan penjaja serta pembeli dan tidak mengganggu pergerakan kenderaan awam,” kata beliau.

Aminuddin mengucapkan terima kasih kepada semua penjaja di atas kerjasama yang baik.

“Insyah Allah, semoga inisiatif seperti ini dapat diteruskan di seluruh negeri agar para penjaja serta penduduk sekitarnya selesa dan mendapat manfaat,” ujarnya.

 

Foto: Nabil Syafiq

Show More

Related Articles

Back to top button