Berita

Pelaburan dalam industri makanan dan minuman di Enstek cecah RM4 bilion

Menjana 1,500 peluang pekerjaan

SEREMBAN: Kawasan Perindustrian Bandar Teknologi Enstek merupakan pilihan pelabur khususnya dalam industri makanan dan minuman.

Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato’ Seri Aminuddin Harun berkata, antara syarikat gergasi makanan dan minuman dari luar negara yang telah beroperasi di sini adalah Coca-Cola Bottlers (M) Sdn Bhd (Amerika Syarikat), Kellogg’s Malaysia (Amerika Syarikat); Ajinomoto (Malaysia) Berhad (Jepun); Sunshine Bread (M) Sdn Bhd (Singapura) dan Purecircle Sdn Bhd (Armenia).

“Jika dikumpulkan jumlah pelaburan bagi kesemua projek industri makanan dan minuman tersebut, ianya dianggarkan melebihi RM4 bilion serta menjana lebih 1,500 peluang pekerjaan.

“Manakala, syarikat baharu yang sedang di dalam proses pembinaan pula adalah seperti Dutch Lady Milk Industries Berhad (Netherlands), Macfood Services (M) Sdn Bhd (Amerika Syarikat) dan Farm Fresh Milk Industries (Malaysia).

“Tahun 2022 merupakan pencapaian pelaburan terbaik dan tertinggi dalam sejarah, di mana Negeri Sembilan berjaya menarik RM8.9 bilion jumlah pelaburan dengan 166 projek telah diluluskan di negeri ini,” jelas Aminuddin.

Aminuddin berkata demikian di Majlis Perasmian Pecah Tanah Tapak Kilang Mahsuri Food Sdn Bhd di Kawasan Perindustrian Bandar Teknologi Enstek.

Syarikat pengilangan sos makanan Mahsuri Food Sdn Bhd akan membina sebuah kilang pengeluaran di Bandar Baru Enstek dengan nilai pelaburan RM250 juta.

Show More

Related Articles

Back to top button