BeritaMenarik

Pusat Penjaja makanan ‘Belango Waghih’ telah dibuka di Kuala Pilah

RM2.15 juta untuk pembangunan penjaja kecil

KUALA PILAH: Kerajaan Negeri Sembilan dengan kerjasama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah membelanjakan RM900,000 bagi membina Pusat Penjaja Kecil ‘Belango Waghih’ di Melang dekat sini.

Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato’ Seri Aminuddin Harun berkata, bangunan tersebut mempunyai dua blok bangunan yang menempatkan tapak perniagaan bagi penjaja kecil tempatan untuk berniaga secara sah.

“Diharapkan kemudahan seperti ini dapat membantu penjaja kecil untuk memulakan perniagaan di tempat yang selesa dan pada masa sama dapat meningkatkan pendapatan seterusnya meningkatkan ekonomi setempat.

“Selain dari Belango Waghih, Kerajaan Negeri juga telah membelanjakan sebanyak RM450,000 untuk membina Pusat Pusat Penjaja Kecil di Senaling, Juasseh, Taman Bahagia Delima dan Pilah Perdana.

“Kerajaan juga telah meluluskan 50 kiosk gerai penjaja kecil baru dengan peruntukan sebanyak RM800,000 kepada Majlis Daerah Kuala Pilah untuk diletakkan di tempat-tempat strategik di sekitar Kuala Pilah bagi penempatan semula penjaja kecil dan meningkatkan pendapatan mereka,” jelas Aminuddin.

Show More

Related Articles

Back to top button