Berita

Kerajaan Pakatan Harapan Negeri Sembilan sumbang RM70 ribu kepada tiga kuil Hindu

Bagi membaik pulih bangunan kuil yang uzur dan pusat membantu orang ramai yang terkesan dengan Covid-19

SEREMBAN: Kerajaan Pakatan Harapan Negeri Sembilan menyumbang bantuan kewangan sebanyak RM70,000 kepada tiga buah kuil Hindu di negeri ini.

Exco Hal Ehwal Bukan Islam Negeri Sembilan, YB J.Arul Kumar berkata; Kuil Taman Tuanku Najihah, Senawang menerima sumbangan RM30,000; Kuil Vetkaliamman, Sungai Sendayan, Lukut menerima bantuan RM20,000 dan Kuil Maha Mariamman, Ladang Linsum, Rantau sebanyak RM20,000.

“Bantuan ini bagi membantu rumah ibadat atau pertubuhan penganut menguruskan kuil dalam pandemik Covid-19 termasuk pembayaran bil-bil utiliti serta kos pengurusan harian.

“Peruntukan ini juga diluluskan untuk proses membaik pulih bangunan kuil yang uzur dan tidak selamat digunakan oleh orang ramai serta pembinaan dewan terbuka untuk kegunaan orang awam.

“Kelulusan ini juga bertujuan untuk menjadikan tempat ibadat sebagai pusat bagi membantu orang ramai yang memerlukan bantuan dalam situasi pandemik Covid-19 ini,” ujar Arul Kumar.

Turut hadir, Exco  Perpaduan, Penerangan dan Integrasi Nasional, YB Choo Ken Hwa dan ADUN Seremban Jaya, YB P.Gunasekaren.

Show More

Related Articles

Back to top button