Berita

Negeri Sembilan sasar 60 peratus pelajar ceburi aliran STEM

PORT DICKSON: Negeri Sembilan bakal menjadi negeri pertama yang mencapai sasaran 60 peratus pelajar mengambil aliran STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) dan dapat melanjutkan ke pengajian tinggi di dalam bidang STEM.

Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato’ Seri Aminuddin Harun berkata, beliau yakin dengan sasaran tersebut, berdasarkan objektif dan asas pertimbangan penubuhan pusat STEM Negeri serta perancangan yang telah dilaksanakan dengan baik dan cekap.

“Dengan kerjasama dan sesi libat urus bersama pemegang taruh dan pensyarah di peringkat pengajian tinggi, semuanya akan mendorong ke arah kejayaan perancangan strategik tersebut.

“Saya di pihak Kerajaan Negeri akan bersama-sama menyumbang dalam pembangunan pusat STEM Negeri ini agar ia dilengkapi dengan kemudahan yang canggih dan dapat membantu semua pihak dalam pembangunan bidang STEM dan juga proses pendigitalan dalam pendidikan,” katanya.

Aminuddin berkata demikian di Majlis Perasmian Pembukaan Pusat STEM Negeri @ STEM HUB N9 di Sektor Sumber Teknologi Pendidikan, Port Dickson.

Show More

Related Articles

Back to top button