BeritaKolumnisMenarik

Kongres Ekonomi Bumiputera 2024 – Transformasi Ekonomi Bumiputera

Kongres Ekonomi Bumiputera (KEB) 2024 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, PICC telah disempurnakan penutupannya oleh YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim Perdana Menteri pada 2 Mac 2024.

Tiga Matlamat, Enam Tekad dan Tiga Ikhtiar pemerkasaan Bumiputera dizahirkan bagi menjamin penyertaan, pemilikan dan penguasaan Bumiputera di KEB 2024 ini.

Mengisbatkan pengukuhan pasak ekonomi negara, kerukunan tatakelola institusi dan menegakkan keadilan kemanusiaan.

Seperti kata Perdana Menteri, kita mesti mampu mencipta lebih banyak usahawan Bumiputera yang mengungguli industri peringkat antarabangsa.

Masalah tanah rizab Melayu juga turut disentuh dan diputuskan dengan PNB diamanahkan untuk memacu pembangunan komersial tanah-tanah rizab Melayu.

Kerajaan ini juga kekal mengangkat pemilikan tanah di metropolitan. Justeru, Tanah rizab Melayu sebanyak 50 ekar telah diumumkan di Bandar Malaysia, yakni suatu kawasan komersial berstatus mewah, moden dan bernilai tinggi yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur.

Saya juga tertarik dengan kecaknaan Perdana Menteri terhadap Felda. Anak-anak peneroka Felda turut disebut oleh Perdana Menteri agar tidak dipinggirkan bagi mengikuti usaha-usaha dan dasar berkaitan pelaksanaan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di seluruh negara.

Selain itu, diumumkan juga penubuhan Waqaf Mara Madani dengan geran peluncuran RM100 juta yang akan dinaungi oleh Yang di-Pertuan Agong sendiri.

Suruhanjaya Pekerja Gig ditubuhkan yang akan membincang dan menyelesaikan isu-isu berbangkit terhadap 1.12 juta orang pekerja Gig di Malaysia.

Bagi memastikan semua pengumuman ini dilaksanakan dengan lancar dan teratur, maka Majlis Ekonomi Bumiputera akan memantau perjalanan dan pelaksanaan secara dekat dengan dibantu oleh Timbalan Perdana Menteri 1 dan Menteri Ekonomi.

Sebagai Ahli Dewan Rakyat, saya berharap usaha susulan ini lebih memberi makna terhadap kelas ekonomi Bumiputera di negara kita secara keseluruhannya.

Pada masa yang sama, kita berharap semua bangsa dapat sering bahu membahu untuk kita mensejahterakan kehidupan sejagat.

Datuk Seri Jalaluddin Alias

Ahli Parlimen Jelebu

Show More

Related Articles

Back to top button