Berita

Belia India diminta manfaatkan program kemahiran NIOSH

REPAH: MITRA dengan kerjasama NIOSH telah mengadakan Program Kursus Kompetensi Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (NIOSH – MITRA) di Balairaya MPKK Kampung Tampin Tengah.

Exco Keusahawanan, Sumber Manusia, Perubahan Iklim, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan, YB Veerapan Superamaniam meminta orang ramai khususnya belia India memanfaatkan program ini yang mampu memberi prospek kerjaya yang lebih cerah pada masa hadapan.

“Program sebegini pasti akan memberi impak yang positif dalam kalangan belia dengan mempersiapkan mereka dari segi kebolehpasaran tenaga mahir,” katanya.

Pegawai Perhubungan Awam NIOSH, Encik Ganaprakash Varatharajoo memberi taklimat yang dihadiri oleh 35 orang.

Beliau memaklumkan mengenai perjalanan kursus yang merangkumi empat peringkat termasuk latihan bagi pegawai keselamatan dan kesihatan pekerjaan, latihan pemantapan pegawai, pengurusan jentera forklift dan latihan OSH kordinator.

Sementara itu, Naib Pengerusi NIOSH, YBhg Tuan Manivanan Gowin telah menerangkan cara dan perjalanan kursus dibawah NIOSH serta kepentingan latihan keselamatan dan kesihatan perkerjaan.

“Di harap belia India akan memanfaatkan kursus ini untuk masa depan yang cerah seiring perkembangan industri yang berkonsepkan teknologi moden,” ujarnya.

Show More

Related Articles

Back to top button